Składniki na około 18 sztuk:
- 100 g otrębów (użyłam owsianych)
- 300 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1)
- 3 jajka
- 160 g drobnego cukru do wypieków (proponuję dać mniej)
- 85 g cukru muscovado
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 200 g jagód lub borówki amerykańskiej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko i otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.
Do naczynia wsypać mąkę, sodę, proszek, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać olej, oba cukry i wymieszać.
Połączyć zawartość wszystkich trzech naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Między papilotki rozdzielić ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.